sreda, 10. marec 2021

Francoska solata

 


Francoska solata je neizogiben del praznične mize. Največkrat se v naših krajih pripravlja med božično-novoletnimi prazniki. Čeprav so številne sestavine iz francoske solate prilagojene željam tistih, ki jo pripravljajo, je izvirni recept edinstven in vsem dobro znan, mi pa vam v nadaljevanju predstavljamo recept za najbolj okusno francosko solato, ki bo razveselila vse člane prazničnega omizja. Avtor prvega znanega recepta za francosko solato je belgijski kuhar Lucien Olivier, ki jo je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pripravil v znameniti moskovski restavraciji Hermitage. Zaradi tega je francoska solata znano po svetu tudi z imenom Olivier's Salad.

Vsekakor francoska solata ni ena izmed tistih dietnih solat, ki jih priporočajo strokovnjaki za prehrano in fitnes trenerji. Vsekakor pa si jo lahko nekajkrat letno privoščimo ne da bi ob tem imeli slabo vest.

Zamrznjeno zelenjavno (korenček, grah) skuhamo v osoljeni vreli vodi. V drugi posodi skuhamo na majhne kocke narezan krompir. Vso zelenjavo in krompir odcedimo in ohladimo.

V majonezo dodamo žličko gorčice, sol, poper in nekaj limoninega soka ter vse skupaj dobro zmešamo. V majonezno mešanico dodamo zelenjavo, krompir in sesekljane kisle kumarice. Francosko solato narahlo premešamo. Ponudimo dobro ohlajeno. Prileže se k svežemu kruhu in narezku z domačimi salamami ali šunko. V kolikor bi želeli narediti francosko solato za 2 ali tri dni, vam svetujemo, da jo naredite brez krompirja. Nekateri kuharji popestrijo francosko solato tako, da ji dodajo nekaj kisle smetane s katero dodajo solati svežino. Francoska solata spada med najbolj kalorične solate. Vsekakor jo zaradi majoneze ni dobro predolgo časa hraniti v hladilniku, sploh če jo delamo iz doma narejene majoneze. V tem primeru jo je najbolje pojesti še isti dan. V kolikor nimate časa za pripravo francoske solate, jo lahko kupite v vsaki bolje založeni trgovini oziroma delikatesi. Za lepši izgled na krožniku, lahko francosko solato potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar