ponedeljek, 15. april 2019

Upravljanje stavb

Stanovanjski objekt, kjer si lastništvo deli več lastnikov, potrebuje upravnika. Tako je upravljanje stavb določeno tudi z zakonodajo oziroma, so predpisi, dolžnosti in obveznosti, katere morajo upravniki izpolnjevati. Kdo bo skrbel za upravljanje stavb, je odvisno od vseh lastnikov. Če je lastnik eden sam, je seveda to njegova skrb, sicer pa se mora za upravnika odločiti večina (nekaj več kot 50%) lastnikov. Če potrebujete zanesljivega upravnika nepremičnin v Ljubljani, kliknite na povezavo https://www.spl.si/.


Z novim upravnikom se tako sklene pogodba, ki zajema vse pomembne informacije, pravice in dolžnosti upravnika, ki je vsekakor odgovoren za kar nekaj dejavnosti, ki so v okviru njegovih pristojnosti in se tičejo skupnih prostorov.

Ko si lastimo stanovanje v večstanovanjskem objektu, bomo dnevno srečevali najverjetneje različne ljudi, torej druge lastnike ali najemnike, in z vsakim imamo različne odnose in se bomo tako z nekaterimi razumeli bolje kot z drugimi. Velikokrat se lahko tudi medsebojno spremo, sploh ko se gre za skupni denar, porazdelitev stroškov, ki naj bi bila pravična, ipd. In tudi, kar se tiče samega vzdrževanja. Da bi se temu izognili je torej najbolje se odločiti za rešitev, ki je zagotovo upravljanje stavb s strani nekoga drugega.

Vse dokler smo z upravnikom zadovoljni, nimamo pripomb, nam je vse kristalno jasno, nam ta omogoča vpogled v poročilo, katerega letno pripravi, ki nas obvešča o spremembah in drugih stanovanjskih tematika, je seveda vse dobro. V kolikor pa opazimo nepravilnosti in jih upravniku tudi pokaže, če ta ne opravlja svojega dela ali pa ga opravlja neprimerno, lahko upravljanje stavb tega upravnika zamenjamo z drugim. Je precej enostavno, pravzaprav.

Glede na to, da upravljanje stavb za nas pomeni dodatni mesečni strošek, seveda pričakujemo korektno vodenje, vzdrževanje in opravljanje del v skladu s pooblastili, katere smo mu zaupali lastniki. Če pa ta ne opravlja tako svojega dela, pa je seveda smiselno tudi razmisliti o menjavi, navsezadnje na trgu upravljalcev stavb ne primanjkuje. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar