ponedeljek, 19. marec 2018

Sončne elektrarne so dobra naložba


Sonce je brezplačen vir energije, za kar moramo biti hvaležni. Prav tako sončna energija ne onesnažuje okolja, tako da v kolikor koristimo sončno energijo, živimo solidarno, v skladu z varovanjem okolja. Sončne elektrarne so vsekakor vir energije. Če razmišljamo dobičkonosno, vemo, da je investicija v sončno elektrarno, varna naložba. Za več informacij o tem kako postaviti domačo sončno elektrarno, obiščite spletno stran http://www.gen-isonce.si/.

Statistični izračuni kažejo, da se sama investicija v sončno elektrarno povrne nekje v minimalno šestih letih.


 Seveda je dobro in koristno upoštevati lokacijo, kjer bo središče delovanja sončne elektrarne. Pri lokaciji moramo biti pozorni na to, da je število ur sončnega obsevanja kar se da veliko. Pravilna mora biti tudi orientacija, kot tudi naklon sončne elektrarne.  Vprašanje, ki se prav tako poraja je, ali gre za fiksno postavitev sončne elektrarne ali govorimo o sledilnikih. Ne nazadnje nas zanima pri lokaciji tudi senčenje, ki vpliva na delovanje sončne elektrarne.

Če pogledamo podrobneje, kar se orientacije sončne elektrarne tiče, je pomembno, da je usmerjena na jug. Naklon, ki pa je najbolj optimalen pri sončni elektrarni  pa je med 30° - 35°. Pomembno je prav tako dejstvo, da sončne elektrarne, ki delujejo kot sledilniki, omogočajo za 20% večjo proizvodnjo, ob tem pa moramo poudariti, da so mnogo bolj občutljivi na zunanje dejavnike, kot sončne elektrarne, ki so fiksno postavljene. Razlika je tudi v tem, da sončne elektrarne, ki imajo fiksno postavitev, skoraj da ne potrebujejo vzdrževalnih del, med tem, ko za sončne elektrarne, ki delujejo po principu sledilnikov, to ni moč trditi. 

Zraven lokacije, so pomembne še druge aktivnosti,  ki omogočajo, da sončne elektrarne kvalitetno delujejo. Na učinkovitost delovanja imata ogromen vpliv sama pravilna izvedba projektiranja in sama izvedba del.  Pomembno je, da sončne elektrarne projektirajo izkušeni projektanti. Prav tako je pomembno, da pri izvedbi samih del, sodelujejo strokovnjaki oziroma, kader, ki je usposobljen. 

Na koncu, bi izpostavili, da je pri vsem skupaj najpomembnejše  dejstvo, da se morajo pri postavitvi sončne elektrarne pravilno izdelati statični izračuni, ki pa najbolj vplivajo na uspešnost delovanja sončne elektrarne.

Ni komentarjev:

Objavite komentar