torek, 21. januar 2014

Španščina in španski jezik

Ko omenimo tuji jezik, nas večina takoj pomisli na nemški oziroma angleški jezik, ki spadata med največje svetovne jezike. Vendar pa naj ne pozabimo na španski jezik. Španščina (več na http://www.spanscina.org) jima namreč lahko po številu govorcev poda roko.

Pa naj vam povemo malo več o njem... Španski jezik je po številu govorcev tretji najbolj razširjeni jezik na svetu. Včasih so ga imenovali tudi kastiljščina. Kot prvi, oziroma materni jezik ga govori 440 milijonov ljudi, večina teh jih živi v Ameriki.

Španščini po špansko rečemo tudi Español. Največje število ljudi, ki španščino govori kot materni jezik živi v Mehiki, sledi ji Kolumbija, Španija, Argentina, ZDA, …

Sama španska književnost je del romanskih književnosti, razvoj le teh je potekal vzporedno. Iz španske književnosti so se pozneje razvile latinskoameriške književnosti. Kot zanimivost pa naj dodam še naslednje... V vseh kulturah je začetek književnosti zaznamovalo določeno delo in tako je bilo tudi pri španščini. Pesem o Cidu, španski junaški ep, velja za začetek njihove književnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar